8 tips voor mensen die voor het eerst gaan kamperen

Ben je van plan om voor het eerst te gaan kamperen? Een hartstikke leuk idee natuurlijk. Wij doen het al jaren en willen niets liever. Maar dat komt misschien ook wel omdat we ermee opgegroeid zijn. Zelfs na al die jaren kamperen vergeten we nog wel eens dingen of blijken we toch niet helemaal goed voorbereid op reis te zijn gegaan. Toch kunnen we wel wat tips meegeven voor mensen die voor de allereerste keer gaan kamperen.

1. Bepaal je bestemming

Oké, je bent van plan om voor het eerst te gaan kamperen. Maar waar naartoe dan eigenlijk? Wil je graag kamperen midden in de natuur, zoek je een camping waar genoeg vertier is voor de kinderen? Of zoek je eigenlijk een camping die dat niet heeft? Wil je graag een camping met zwembad, en zo ja is er dan ook een peuterbad aanwezig? Er zijn zoveel soorten campings dat het goed is om van te voren eerst te bepalen wat voor vakantie je graag wil beleven. Aan de hand daarvan kan je op websites als Zoover en Camping-Frankrijk.nl al een heleboel opties wegstrepen.

Heb je een leuke camping uitgekozen? Bepaal dan voor jezelf of je graag een plekje wil hebben in de zon, of juist meer in de schaduw. Liever dicht bij het sanitair of juist zover mogelijk daarvandaan? In overleg met de meeste campingeigenaren kan je vaak wel een voorkeur doorgeven. Maar zorg ervoor dat je daarmee wel op tijd bent.

2. Maak een checklist met spullen die je mee wil nemen

Niets is vervelender dan net 5 minuten onderweg zijn en bang zijn om iets belangrijks te zijn vergeten. Zijn de paspoorten mee? Heb ik mijn zwembroek of bikini wel ingepakt? Of waar is mijn nieuwe zonnebril eigenlijk? Om dit soort situaties te voorkomen is het handig om een ruime tijd voordat je vertrekt samen een checklist te maken met spullen die je mee wil nemen. Pak vervolgens op tijd de koffers en tassen in en werk de checklist zorgvuldig af. Ben je toch je tandenborstel vergeten? In de lokale supermarkt koop je gewoon een nieuwe, dus maak je geen zorgen.


3. Schaf opbergboxen aan

Deze tip is zowel handig voor een wat kleinere auto als voor een grote auto. Het is altijd handig om te weten waar je welke spullen kunt vinden. Schaf daarom opbergboxen of kratjes (bij de Action of Blokker te koop) aan waar je de wat kleinere voorwerpen in kunt doen en categoriseer deze zo veel mogelijk. Maak bijvoorbeeld een box/krat ‘keuken’, ‘gereedschap’ of ‘elektriciteit’. Houd rekening met het formaat van jouw auto en kies opbergboxen of kratjes die passen op de achterbank. Zorg er ook voor dat je gemakkelijk bij de hamer kunt, want deze heb je als eerste nodig om de tent op te zetten!

 

4. Zorg voor genoeg vertier (voor onderweg en op de camping)

Reis je met kinderen, zorg er dan voor dat ze voldoende te doen hebben onderweg. Als je een verre bestemming hebt en dus lang in de auto zit, dan is het aan te raden om bij iedere bestemming een beloning in de vorm van iets lekkers of een cadeautje aan de kinderen te geven. Zo blijft het reizen ‘leuk’: geen jengelende kinderen op de achterbank! Tegenwoordig kijken veel kinderen op hun scherm, maar zorg er ook voor dat je andere offline spelletjes voor handen hebt. Het aantal rode auto’s tellen is ook in deze tijd nog leuk en zo blijft er een leuke sfeer in de auto.

Op de camping ’s avonds een spelletje doen is een van de dingen waar wij blij van worden. Veel spellen hebben een speciale reiseditie en zijn dus gemakkelijk mee te nemen. Enkele tips van ons: Qwirkle, Yahtzee en met een pak kaarten kan je oneindig veel spelletjes spelen.

 

5. Oefen een keer met het opzetten van de tent

Wanneer je voor het eerst gaat kamperen met een tent is het verstandig om deze vooraf een keer als proef op te zetten. In een parkje in de buurt, of misschien wel in je eigen achtertuin. Reken maar dat een tent opzetten na een lange autorit niet van een leien dakje gaat. Dus als je van te voren weet wat je te wachten staat maakt het dat een stuk makkelijker. En geloof ons, goede communicatie onderling kan een hoop gemor schelen tijdens het opzetten. Na een tijdje word je er handiger in, maar er zullen altijd momenten blijven dat het even niet zo gezellig is.

 

6. Stippel je route vooraf uit

Ga je met een volgepakte auto op weg naar pak ‘m beet het Gardameer in Italië, Zuid Frankrijk of het Zwarte Woud in Duitsland dan is dat misschien wel de eerste keer dat je die route rijdt. Zorg ervoor dat je navigatie meehebt voor onderweg en probeer als het kan de route enigszins uit je hoofd te leren. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken hoe lang de rit duurt zodat je weet hoe laat je thuis moet vertrekken. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met eventuele files en pauzes.

7. Zorg voor genoeg eten en drinken onderweg

Ben je van plan om in Nederland te kamperen, dan geldt deze tip misschien niet zozeer voor jou. Maar wanneer je urenlang onderweg bent naar Zuid-Europa is het fijn om genoeg eten en drinken mee te nemen. Ben je in het bezit van een koelbox? Wellicht lukt het je dan om deze zo in te pakken dat je deze aan kan sluiten aan de sigarettenoplader. Maak thuis wat vers belegde broodjes en neem genoeg water en een lekkere cola mee voor onderweg. Dat smaakt in de meeste gevallen beter dan het voedsel van  de wegrestaurants.

 

8. Houd je drink- en etenswaren koel

We zeiden het al eerder. Een elektrische koelbox meenemen is wel zo lekker. Vooral als je naar een warme bestemming vertrekt is het fijn om drankjes en voedsel koel te kunnen bewaren. Overigens is het op veel campings ook mogelijk om een koelkast te huren. Vaak met vriesvak wat natuurlijk extra prettig is. Informeer ernaar bij de camping die je gaat bezoeken. Mocht je tevreden zijn met je eigen koelbox, vergeet dan bijvoorbeeld niet om een extra stekkerdoos en verlengsnoer mee te nemen. Ook handig als je meerdere telefoons wilt opladen bijvoorbeeld!

 

 

 

We hadden gerust nog 80 tips kunnen opschrijven maar het blijft natuurlijk ook leuk om zelf te ontdekken waar jouw kampeerwensen liggen. Hoe vaker je kampeert hoe makkelijker het misschien wordt maar elke vakantie is weer anders en vergt een andere aanpak. Ben jij nou iemand die dit jaar voor het eerst gaat kamperen en heb je nog vragen? Je kan ons altijd bereiken en wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden. We hopen dat je iets aan bovenstaande tips hebt gehad en wensen je alvast een hele fijne kampeervakantie toe. Hierna wil je echt niets anders meer!

Stel je vraag!
Verstuur